fbpx

Nautintoa syömisestä ja elämästä

Kaiken tämän fitness-  innostuksen keskellä tuntuu tärkeimmältä selvästikin se kenellä näkyy sixpack ja kuka on voittanut mitkäkin bikinikisat. Mitä tapahtui maailman rauhalle ja nälänhädän lopettamiselle? Onko kaikilta unohtunut yhteisöllisyys, hyvä olo ja onnellisuus?

Televisiosta tulee yhtä paljon ruoanvalmistusohjelmia kuin laihdutusohjelmiakin. Tiesitkö muuten, että maailmassa alkaa olla jopa enemmän lihavia ihmisiä kuin nälänhätää kärisiviä? Ei siis vielä ole pulaa ruoasta, on vain logistinen ongelma sen kanssa mitä mistäkin saa. No pointti on kuitenkin se, että ruoka- ja laihdutusohjelmat ovat viihdettä ja ne on tarkoitettu keräämään mahdollisimman paljon katsojia sekä myymään oheistuotteita. Lihavuus ja nälänhätä taas ovat molemmat todellisia ongelmia, jotka oikeasti ahdistavat ihmisiä. Myös fitness – maailma ahdistaa monia. Minun mielestäni ihmisen ei tarvitse mielettömästi muokata omaa kehoaan. Sanon näin vaikka olen itsekin tehnyt sitä. Keho ei kuitenkaan ole koko ihminen. Kukaan ei tule onnelliseksi pelkästään sixpackistä.

Huomaan usein työssäni, että laihdutusohjelmat ja tolkuton fitness-hype ohjaavat ihmisiä järjettömiin tavoitteisiin ja kauheaan rääkkiin. Muutos parempaan voidaan tehdä myös toisella tavalla rauhallisemmin ja ilman kovaa suorittamista. Jos et ole mikään liikuntahirmu, niin voit ihan hyvin laihduttaa muokkaamalla ruokavaliotasi paremmaksi. Kyllä se paino putoaa niinkin. Ei ehkä samaa tahtia kuin jos liikkuisit, mutta putoaa kuitenkin.

Kotona tehtävässä laihduttamisessa tärkeintä on tasapaino perheen, työn ja itsestä huolehtimisen välillä. Jos on remontti päällä ja töissä kauhea kiire, ei ehkä kannata tavoitella 10 kilon painon pudotusta kuussa vaan ehkä vain pitää se paino siinä missä se on juuri nyt. Joku kutsuu tätä sitkun elämäksi, mutta minä kutsun sitä vaan silkaksi järkevyydeksi. Keho ei kestä loputtomasti stressiä vaan sen pitää levätäkin joskus. On siis helpompaa laihduttaa kun elämässä on asiat edes jotenkin mallillaan.

Sitten pitäisi muistaa se nautinto. Terveellinen ruoka voi olla hyvääkin ja parhaimmillaan se on nautinto, joka palkitsee myös sillä syömisen jälkeisellä ololla. Kun ruoka on hyvää ja nautinnollista on ruokavaliomuutos helpompi toteuttaa.

Liikunnan pitäisi myös olla kivaa. Toinen tykkää vuorikiipeilystä ja toinen tanssista. Ihan sama möyriikö vaikka koko päivän kukkamaassa, kunhan vaan tekee jotain mikä on mielekästä ja joka aktivoi kehoa. Ihan parasta on, jos vielä tekee mielekästä työtä ja on naimisissa ihanan kumppanin kanssa… no maailma ei aina ole ihan täydellinen. =)

Pointtina tällä äärettömän poukkoilevalla tekstillä on siis se, että kun teet asioita, joita tykkäät oikeasti ja tekoja, jotka kunnioittavat omaa kehoasi, voit paremmin ja painonhallintakin on helpompaa. Meillä on vain yksi elämä ja siitä pitäisi pystyä nauttimaan. Jos haluat laihduttaa, tee se elämäntapamuutoksena. Innostu, päätä, palkitse itseäsi, usko omaan tekemiseesi ja nauti myös siitä matkasta uuteen hyvään oloon. Nauti omista tuloksistasi. Äläkä ole liian ankara itsellesi, muista että et ole pelkkä kehosi.