fbpx
Kasviset kunniaan

Perinteinen ja kliininen ravitsemustiede perustuu puhtaasti tutkimukseen ja yliopisto-opetukseen. Perinteisen ravitsemustieteen kohdalla katsotaan ruokailutottumuksia suhteessa virallisiin suosituksiin ja peilataan asiakkaan tarpeita hänen sen hetkiseen tilanteeseensa kliinisen ravitsemusterapian oppien mukaan. Tähän kuuluu muun muassa sairauksien ehkäisy ja hoito ruokavaliomuutoksilla.

Kuva: Photo by kylie De Guia on Unsplash

Psykologinen painonhallinta koostuu erilaisista psykologisista menetelmistä, joihin kuuluvat muun muassa ratkaisukeskeinen psykologia, kognitiiviset menetelmät, skeematerapia, NLP sekä erilaiset mielikuvaharjoitukset.

Olen suorittanut maisteriopinnot ravitsemustieteestä Helsingin yliopistolla sivuaineenani liikuntalääketiede.

Koulutusta psykologiseen painonhallinnan ohjaukseen voi hankkia esimerkiksi Suomen käyttäytymistieteellisestä tutkimuslaitoksesta sekä Sydänliiton koulutuksista. Oma lukunsa ovat sitten psykologit ja psykiatrit, jotka erikoistuvat painonhallintaan yliopistolla.

Psykologisen painonhallinnan tavoite on muuttaa syömistottumuksia ja ruokaan suhtautumista sekä löytää perimmäiset syyt esimerkiksi lihomisen ja erilaisten syömishäiriöiden taustalla. Käyttämällä näitä menetelmiä saadaan pysyvämpiä tuloksia kun halutaan muuttaa syömistottumuksia.

Olen opiskellut psykologista painonhallintaa sekä Sydänliiton että Suomen käyttäytymistieteellisen tutkimuslaitoksen kursseilla. NLP:tä opiskelin Vantaan Aikuisopistolla. Psykologisen puolen tueksi olen opiskellut myös tunnetaitoja ja stressinhallintaa sekä mindfulnessia.

Photo by Calum Lewis on Unsplash

Funktionaalinen lääketiede puolestaan on melko uusi suuntaus, jota vielä vähän vierastetaan. Sen tavoitteena on tutkimukseen pohjautuen tukea terveyttä ravinnolla, lisäravinteilla, rentoutusmentelmillä sekä elämänhallinnalla. Tällä hetkellä tämä koulukunta keskittyy kuitenkin eniten ravintopuoleen ja siitä löytyy eniten sovelluksia niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Funktionaalisen lääketieteen koulutusta saa esimerkiksi Suomessa Prohealth yrityksen kautta tai Salus-opiston kautta. Ulkomailla suurin vaikuttava tekijä on The institute for Functional Medicine, joka toimii Yhdysvalloista käsin.

Tämän suuntauksen merkittävin asia on selkeästi sen yksilöllisyys. Hoidoissa pyritään aina löytämään juuri yksilölle sopivimmat ravintoaineet ja -tavat, joilla voidaan nostaa yleistä terveydentilaa. Hoidoissa huomioidaan aina suoliston kunto, sairaudet, lääkitykset, allergiat, yliherkkyydet, unen ja stressin määrä sekä muut mahdolliset oireet.

Olen itse käynyt Prohealth yrityksen kursseilla.

Metsäkuntosali
Metsäkuntosali

Liikunnan ohjauksessa käytän mielelläni toiminnallisia menetelmiä, jotka vaikuttavat koko kehoon tai useampaan lihasryhmään kerrallaan. Oman painon lisäksi käytän paljon kahvakuulaa, jumppapalloja, kuminauhoja, köysiä ja keppiä harjoituksissani. Salilla teemme harjoituksia salin varustetason mukaan. Tarkoitus on aina löytää kullekin asiakkaalle sopivat liikeradat ja tehdä ohjelmat, jotka tukevat terveyttä, mutta myös muokkaavat kehoa. Voimme myös korjata ryhtiä tarpeen vaatiessa.

Olen käynyt kuntosali- ja kahvakuulaohjaaja, personal trainer koulutukset. Lisäksi olen harrastanut Crossfittiä, akrobatiaa, Fitness-urheilua, uintia ja ratsastusta.

Treenin voimme tehdä kuntosalilla, jumppasalissa, omalla kotipihallasi, kotonasi, urheilukentällä tai muulla sopivalla paikalla. Voimme myös lähteä lenkkipolulle.

En siis ole riippuvainen mistään yksittäisestä kuntosalista tai paikasta vaan liikun paikasta toiseen asiakkaan toiveen mukaan. Sinun tarvitsee vain varmistaa, että saan tulla kuntosalillesi ohjaamaan. Toimin Lopen, Riihimäen, Hyvinkään, Keravan, Tuusulan ja Järvenpään alueella.

Lisäksi minulla on nyt kotonani oma PT-Studio eli ulkona oleva treenirata: Pirteeks Boot Camp – metsäkuntosali

Kuva Samu Riitala

   

Kuva Samu Riitala

Eläin– ja luontoavusteiset menetelmät ovat tulleet mukaan toimintaani unelmien seuraamisen myötä. Näiden menetelmien avulla pääsemme helpommin läsnäolontilaan, voimme tulkita tunteitamme ilman kritiikkiä, onnistua, iloita, kokea mielihyvää sekä voimme harjoitella myötätuntoa. Sekä paljon muuta.

Eläimet ovat mukanani työkavereina ja saavat itse päättää haluavatko olla kontaktissa kanssasi. Eläimet on valittu toimintaan sen mukaan, että ne voivat toimia kanssamme stressittömästi ja niiden luonne soveltuu toimintaan. Lisäksi niitä on koulutettu ja koulutetaan lisää tarpeen mukaan.

Jokainen kohtaaminen eläinten kanssa on arvokas omalla tavallaan. Parhaimmillaan ne näyttävät meille osia itsestämme ja edesauttavat meitä olemaan parempia ihmisiä.

Ei ole kerta kaikkiaan mitään rajoja sille, 

mitä tavalliset ihmiset voivat saada aikaan, 

kun he saavat mahdollisuuden tehdä parhaansa.

-Sam Walton