fbpx

Happinaamari

Lentokoneessa neuvotaan aina onnettomuuden sattuessa laittamaan happinaamari ensin itselle ja sitten vasta lapsille. Tämä on hyvin pätevä sääntö myös elämäntapamuutoksiin tai elämään yleensä.  Taustalla olisi hyvä olla tieto siitä, että kun itsellä on hyvä olla, voi paremmin pitää huolta myös läheisistä. Monet ihmiset huolehtivat muista ensin ja unohtavat itsensä. Parhaimmassa tapauksessa mitään ei tapahdu ja elämä jatkuu omilla uomillaan, mutta usein oma terveys pettää. Lihominen tapahtuu huomaamatta, diabetes alkaa hiljalleen tai masennus hiipii kuvioihin kun elämä ei vastaakaan sitä millaista sen oli kuvitellut olevan.

Pumpulia ja hattaraa

En nyt tarkoita sitä, että elämä olisi aina pelkkää pumpulia ja hattaraa. Elämään kuuluu ylä- ja alamäkiä. Joskus pitää jaksaa,  vaikka ei yhtään huvittaisikaan. Jaksaminen on helpompaa, kun on pitänyt itsetään huolta. Esimerkiksi hyvässä kunnossa oleva paranee flunssista nopeammin tai ei sairasta niin usein. Mutta se millä on oikeastaan eniten väliä on se, että tekee itselleen oikeita asioita ja opettelee tuntemaan itsensä. Kun seuraa sydämensä ääntä valinnoissaan ei voi mennä väärin. Sydän kertoo mitkä asiat tekevät sinut onnellisiksi. Kun itsellä on hyvä olla, on muillakin ympärilläsi hyvä olla. Ei ole pelkästään itsekästä pitää itsestään huolta ja etsiä itseään. Liika on tietysti liikaa. Yksinhuoltaja tai kuuden lapsen äiti tai toimitusjohtaja ei ehkä voi irrottautua puoleksi vuodeksi Intiaan miettimään mitä elämältään haluaa, mutta realistisesti toimien ja pikku askelin jokainen voi etsiä oman paikkansa tässä  maailmassa ja helpottaa oloaan.

Vaikeita valintoja

Joskus joutuu tekemään vaikeita valintoja – luopumaan asioista tai ihmisistä. Jos ystävä vie kaiken energiasi,  etkä saa häneltä mitään, niin onko hän silloin oikeasti ystävä.  Voi kuulostaa kovalta, mutta kerää ympärillesi ihmisiä, jotka ottamisen lisäksi myös antavat. Ne jotka vain ottavat, voit ihan hyvin unohtaa.  Asioista luopuminen on yleensä helpompaa, mutta esimerkiksi kotiin kiintyminen voi olla niinkin kovaa, että siitä luopuminen on suuren tuskan takana. Mutta valinnan edessä voit aina kysyä itseltäsi mitä minä oikeasti haluan, viekö tämä minua siihen suuntaa mihin haluaisin mennä ja uskallanko oikeasti jättää tämän tilaisuuden käyttämättä. Sydämesi kyllä tietää vastauksen.

Kategoriat: Blogi