fbpx

Tehokkuutta treeniin?

Harmittavan usein kuulen, että hyötyliikunta ei kannata. Se ja se liikuntamuoto on huono tai liian vähän kuluttuva. Tämä tehokkuusajattelu sopii toisille, mutta ei läheskään kaikille. Ne, joilla riittää virtaa, aikaa, intoa treenata hulluna ja seurata uusimpia trendejä, hyötyvät eniten tehokkuusajattelusta. Monet muut sen sijaan kärsivät tästä. Tavoitteet tulee helposti asetettua liian korkealle. Kun niitä ei saavuteta, liikunta loppuu kokonaan. Joku voi rakastaa pitkiä kävelylenkkejä, mutta käykin sen sijaan vatkaamassa ties missä  ja kyllästyy liikunnan hektisyyteen. Treenin pitää olla omien tavoitteiden mukaista. Tehokasta, rentouttavaa, kehittäävää mikä sitten ikinä onkin sen oman treenisi tarkoitus.

Painonhallintaa liikunnalla

Tosiasia on, että liikunnan osuus painonhallinnassa on pieni. Etuja ovat muun muassa nämä: kaikki aika liikkuessa on pois jääkaapin äärestä, saadut hallinnan ja onnistumisen kokemukset, sosiaaliset tekijät ja silkka liikkumisen ilo sekä liikunnasta tuleva hyvä olo. Vaikuttaa liikunta toki siihen aineenvaihduntaankin, mutta harva liikkuu sellaisia määriä tai sellaisilla tehoilla, että pelkästään liikunnalla laihtuisi enemmän kuin 3-5 kiloa vuodessa. Äidiltä, jolla on kaksi pientä lasta, remontti ja haastava työ on turha vaatia sellaisia liikuntamääriä, joita esimerkiksi telkkarin ohjelmissa tehdään.

10 minuuttia on parempi kuin ei mitään

Hyötyliikunta kannattaa, koska se pitää kehon liikkeessä. Tunnin puutarhatyöt, 10 minuutin kuntopiiri pihalla tai 30 minuutin työmatkakävely on parempi kuin ei mitään. Joskus on parempi lähetä salille 20 minuutiksi kuin jäädä sohvalle makaamaan. CrossFitin WODin (päivän treenin) tai ihan vaan perinteisen kuntopiirin voi tehdä kotonakin 10-20 minuutissa. Säännöllisen tekemisen huomaa varmasti, vaikka se olisikin pienissä pätkissä.

Ehkä ärsyttävintä on vanhemmat, jotka väittävät, ettei ole aikaa liikkua. Kuitenkin suurin osa heistä leikkii lapsiensa kanssa (!), kuskaa lapsia leikkipuistoon, kärryttelee lastenvaunujen kanssa ja/tai kuskaa lapsia treeneihin. Leikkiessä saa kyllä kunnon hien päälle, kun valitsee sellaisen, missä tehdään muutakin kuin istutaan. Leikkipuistoissa saa aikaan ihan mahtavan treenin, jos vaan viitsii. Kärryjen kanssa voi välillä pistää juoksuksi tai lapsen nukkuessa pysähtyä johonkin kuntopiirin ajaksi. Ja sitten ne lasten treenit! Kun lapsi treenaa, voi siinä ajan kuluksi odotellessa kiertää kenttää, käydä salilla, uimassa, kävelemässä, juosta rappuja ylös jne jne. Mitä vaan! Lapsellekin on parempi, ettei isi tai äiti räyhää siellä kentän laidalla.

Mökillä!

Mökki on paratiisi. Pääsee uimaan, soutamaan, hakkaamaan puita, lenkille, ja  jos on ottanut kahvakuulan mukaan, voi heilutella sitä vaikka tunti tolkulla. Mökiltä pääsee myös tutustumaan lähialueen urheilutarjontaan, jos pelkkä mökkiliikunta alkaa ahdistamaan. Tai vaikka seikkailla erinäisissä puistoissa kuten Turun Flowparkissa: http://www.flowpark.fi/

Kaikki on siis itsestä kiinni! Haluatko sinä liikkua vai et? Tee sitä mikä on kivaa niiden ihmisten kanssa, joiden seurasta nautit! Nautinnollisia liikuntahetkiä kaikille!

Kategoriat: Blogi