fbpx

Nykymaailmassa on tärkeää olla hyvässä kunnossa. Ja se näkyy mediassa ja somessa joskus jopa kauhistuttavilla tavoilla. Ihmisiä syyllistetään ties mistä jutuista. Ulkonäkökeskeisyys on hyvän kunnon ensimmäinen mittari. Moni unohtaa, että ylipainoinen tai lihava voi olla hyvässä fyysisessä kunnossa. Voipi olla, että on laihaa ystäväänsä vahvempi ja kestävämpi. Eikä ulkonäöstä todellakaan välttämättä voi sanoa, kuka jaksaa tehdä ja mitä.

Tämä kirjoitus on kuitenkin niille, jotka ovat huonossa kunnossa ja haluaisivat aloittaa liikkumisen, jotta voisivat olla terveempiä ja/tai laihempia. Suositukset sanovat yhtä ja himoliikkujat toista.

Steppi 1

Unohda kolmen tunnin sikatreenit ja kovat HIITit. On totta, että molemmilla saadaan kovia tuloksia aikaan, mutta… Jos et ole ammattiurheilija tai aktiiviharrastaja, niin kolmea tuntia pystyt tuskin irroittamaan liikkumiselle. Ja Ne HIITit… Niitä on tehty jo 70-luvulta asti ja niiden tausta on ravi- ja laukkahevosten valmennuksessa. Ne sopivat oikein tehtynä tosi monelle ja niiden tulokset ovat upeita. Mutta jos olet rapakunnossa etkä tiedä omaa terveydentilaasi niin vähemmälläkin pääsee alkuun.

Steppi 2

Laita kalenteriisi kaksi 15-20 minuutin pätkää per viikko, jolloin käyt kävelemässä tai pyöräilemässä. Ei yhtään enempää. Miksi näin vähän? Siksi, että siihen löydät varmasti aikaa. Toiseksi siksi, että kun saat tästä tehtyä tavan, niin on paljon helpompaa lisätä kertoja tai kävelläkin yhtäkkiä 30 minsaa tai tunti. Tärkeintä on se, että pääset alkuun ja saat luotua rutiinin. Seuraa mitä hyötyä sinulle on liikkumisesta. Mikä on olotila ennen ja jälkeen liikunnan? Muuttuuko jokin muu elämässäsi, kun olet päässyt alkuun?

Steppi 3

Nauti siitä, että olet päässyt liikunnan makuun. Huomaa mitä muutoksia tunnet kehossasi jo 15 minuutin liikunnan jälkeen. Kysy itseltäsi, haluatko tätä lisää? Mieti mitä voisi olla mielestäsi kivaa? Minkälainen liikunta on mielestäsi kivaa? Minä esimerkiksi en tykkää kävelemisestä yhtään. Se on liian hidasta ja ja ja. Sitten kun käyn kävelemässä asiakkaiden tai ystävien kanssa, niin se onkin kivaa. Ja 10 000 askeleen metsästys myös motivoi minua kummasti.

Steppi 4

Lisää liikuntaa systemaattisesti heti kun tuntuu, että aikaa alkaa löytyä tai haluat lisää. Ei siis niin, että hyppäät 15-20 minuutista tunnin hikitreeniin vaan niin, että joko lisäät viikolle useamman 15-20 minuutin kävelyn/pyöräilyn tai sitten vähän pidennät tuota aikaa.

Steppi 5

Muista aina, että on tärkeämpää liikkua säännöllisesti ja vähän kuin kauheina kuureina parin kuukauden ajan. Systemaattisesti lisäämällä liikuntaa kuntosi nousee ilman kauheita lihaskipuja ja rasitusvammoja. Lisäksi et ole vaarassa ylikuormittua vaan päin vastoin ehkäiset ja vähennät omaa stressiäsi.

Tehdään näistä asioista yhdessä helpompia! Seuraa tätä blogiani ja someani, niin saat vinkkejä miten tehdä asioista rutiinia ja itsellesi sopivaa. Tutustu myös verkkokurssiini, siellä tutustumme painon nousun syihin ja miten taklata haasteita itsellesi sopivilla tavoilla. Verkkokurssini toteutan yhdessä Haluan voida hyvin -yhteisön kanssa, jossa tiimi on tukenani niin teknisesti kuin oman hyvinvointiosaamisensa kauttakin.

Ole hyvä, saa aloittaa!

Anu