fbpx

Kirjoitan nyt sellaista asiaa, mistä monet annoskoon nimeen vannovat ihmiset saavat varmasti hepulin.  Viime viikolla ja muutenkin ohjauksessa tulee aikoja, jolloin saan korostaa ohjattavilleni sitä, että ruokaa tulee syödä riittävästi, jotta paino putoaa.

Yleistä on, että aletaan tehdä muutoksia ruokavalioon. Paino putoaa ihan kivasti. Se motivoi ja sitten aletaan liikkumaan vielä enemmän, jotta paino putoaisi nopeammin ja sitten se pysähtyykin siihen. Viikon tai kahden jälkeen alkaa paniikki ja ruokavaliota kiristetään edelleen. Eikä mitään tapahdu. Päinvastoin repsahduksen sattuessa paino saattaa jopa nousta. Ilkeä tilanne kenelle tahansa.

Yhdeksässä tapuksessa kymmenestä olen joutunut LISÄÄMÄÄN asiakkaitteni syömiä ruokamääriä. Ruokavalio siis on näyttänyt muuten todella hyvältä, mutta määrällisesti ruokaa on ollut liian vähän. Kun syödään runsaasti kasviksia ja erilaisia proteiineja tulee kylläisyyden tunne nopeammin. Sen lisäksi usein varsinkin naiset ‘unohtavat’ tai pelkäävät laittaa riittävästi rasvaa ruokiinsa. Tästä tulee yhtälö, jossa energiaa tulee liian vähän, jotta elimistä toimisi optimaalisesti. Ruokamääriä nostamalla kaikilla yhdeksällä paino kääntyy yleensä laskuun.

Joissakin tapauksissa taustalla on sitten jotain muutakin ruokamäärän lisäksi… Stressiä, unettomuutta, mielialasyöntiä, liian vähäistä veden juontia, liian monta karkkipäivää, liikaa treeniä, joskus hyvin harvoin jonkun ravintoaineen puutosta, suolisto-ongelmia, hormoniepätasapainoa jne. Myös nämä asiat on hyvä käydä läpi.

Siis tästä kirjoituksesta tulisi muistaa se, että  kun syödään hyvää laadukasta ruokaa (esim tuoreita kasviksia, hedelmiä, lihaa ja kalaa, mahdollisimman vähän käsiteltyä) ei annoskokoa tarvitse juurikaan rajoittaa. Siihen kun lisätään sitten rasvaa puhtaista lähteistä, on tasapaino energian saannin osalta kohdallaan. Kaloreita ei tarvitse laskea, jos ei halua.

Ja viimeisenä huomautuksena se, että painoa ei kannata käyttää ainoana mittarina. Mittaa mittaa mittaa… Usein senttejä lähtee vyötäröltä, lantiolta, käsivarsista ja reisistä roppakaupalla, vaikka paino ei heilahtelekaan alaspäin.

Toivottavasti en ollut liian epäselvä. Nyt kaikki syömään laadukasta ruokaa ja nauttimaan siitä!

Kategoriat: Blogi