fbpx

Laumaeläin

Biologisesti ihminen on laumaeläin. Laumassa on ollut turvallisempaa, lisääntyminen on ollut helpompaa ja ruoan saanti varmempaa. Olemme edelleen sitä. Vain poikkeusyksilöt pystyvät olemaan täysin yksin suurimman osa aikaa. Toisten lauma on hyvin pieni. Vain oma perhe kenties. Toisilla on suuri yhdyskunta, jossa kaikki ovat yhtä suurta perhettä. On varmasti persoonakysymys, kuinka suuren lauman ympärillesi rakennat. Joskus jossain tutkimuksessa oli jopa laskettu, kuinka monta ihmistä ihmisen elinpiiriin keskimäärin kuuluu. En muista lukua. Eikä se ole oleellista nyt. Oleellista on se, että olemme laumaeläimiä ja tarvitsemme muita ympärillemme voidaksemme hyvin.

Muutos

Omat laumamme ovat vain muuttuneet vuosien saatossa. Nykyään lauma voi olla kokonaan somessa tai jossain pelissä. Voi olla sekalaumoja virtuaalimaailmasta oikeasta maailmasta. Voi olla, että joku ylläpitää laumaansa vain puhumalla puhelimessa. On tärkeää tiedostaa, millaisen lauman on ympärilleen kerännyt ja miten sitä ylläpitää.

Yksilösuorittaja

Vaikka olemmekin laumaeläimiä, emme ehkä halua tehdä asioita toisten kanssa. Tällainen tyyppi juoksee maratoneja, hiihtää hiljaisissa metsissä tai nostaa rautaa salilla. Hän voi ottaa treeniohjelman netistä ja seurata sitä. Tai palkata PT-n tai valmentajan viemään omia tavoitteitaan eteenpäin. Haluaa tehdä itse ja yksin. Vaikka hän on tehdessään yleensä yksin tai ainakin näennäisesti yksin, hän saattaa jakaa asioita somessa tai muiden samanhenkisten kanssa. Hän saattaa kilpailla muiden kanssa saavutuksistaan.

Tällöin pitää ymmärtää, ettei ryhmässä vatvominen ole tämän tyypin juttu. Hänen täytyy saada yksilöllistä palautetta mahdollisimman paljon. Hänen täytyy antaa rauhassa tehdä omaa juttuaan. Ja kertoa sitten niistä kenelle itse haluaa.

Ryhmässä parhaimmillaan

Toiset taas haluavat puhua. Nähdä muidenkin tekevän. Ja ennen kaikkea haluavat jakaa kokemuksensa ja löytää kohtalotovereitaan. Nämä tyypit voivat parhaiten ryhmäliikunnassa, joukkuelajissa tai painonhallintakurssilla. He saavat virtaa muista ihmisistä ja siitä, että ollaan menossa samaan suuntaan. Samassa ojassa ollaan, mutta yhdessä ylös päästään. He ovat loistavia tiimipelaajia.

Näitä tyyppejä ei pidä jättää yksin salille tai käskeä sauvakävelylenkille. Jos haluaa heidän onnistuvan, on itsekin lähdettävä sauvomaan tai nostamaan rautaa. Koska loppujen lopuksi yhdessä olo on tärkeintä.

Kumpi sinä olet?

Voi olla, että joku jo huokaisi. Mä olen just tuollainen. Sori, nyt täytyy tuottaa pettymys. Kukaan ei ole koko aikaa vain yksilösuorittaja tai tiimipelaaja. Voi olla, että olet keskimääräisesti enemmän jompaakumpaa. Ja hyvä niin. Muista kuitenkin, että nämä asiat ovat tilannesidonnaisia. Voi olla, että painonhallinnassa sinulle sopii paremmin ryhmä, mutta liikunnassa haluatkin olla yksin. Tai voi olla, että lukitset itsesi varastoon tekemään betonitöitä, vaikka muuten olet oikea seurapiiriperhonen.

Mieti seuraavia kysymyksiä:

  • Missä tilanteissa haluat olla yksin?
  • Milloin haluat ympärillesi ihmisiä?
  • Mitä asioita haluat tehdä tiiminä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi?
  • Entä mitä asioita haluat tehdä yksin, mutta niin että olet kuitenkin ryhmän ympäröimänä?
  • Kenelle haluat jakaa saavutuksesi?
  • Mitkä some-kanavat sopivat sinun tarkoituksiisi?
  • Mihin yhteisöihin haluat kuulua?
  • Ketä tarvitset, että saat asiat aloitettua/tehtyä?

Kun olet miettinyt näitä, olet askeleen lähempänä sitä, että saat luotua itsellesi sellaisen ympäristön missä voit onnistua.

Lue lisää liikunnan osalta lajin valinnasta: https://pirteeks.fi/blogi/liikunnan-iloa/