fbpx

Ahmiminen, varsinkin herkkujen ahmiminen on monen ihmisen ongelma. Makeanhimostakin olen kuullut puhuttavan moneen otteeseen. Joku minun nimellänikin varustettu puhuu tästä asiasta jatkuvasti asiakkaidensa kanssa. Kun seuraaavat asiat on kunnossa:

Nukkuminen

Stressin hallinta

Ateriarytmi

Ruoan laatuasiat

Säännöllinen liikunta

niin silloin voisi ehkä miettiä mitä sen ahmimisen taustalla voisi olla. Makeanhimo tai ahmiminen voivat olla joko palkinto tai rangaistus. Kyllä vain! Usein kuvitellaan, että ruoka on palkinto, mutta se saattaakin olla rangaistus ‘luuseri olosta’, huonosti menneestä suunnitelmasta, toisten ihmisten pahoista sanoista tai jopa omasta onnistumisesta.

Palkinto on helpompi ymmärtää. Se on selkään taputus hyvin menneestä palaverista, myynnistä tai synttärijuhla. Rangaistuksen takana on paljon enemmän pohdittavaa. Miksi esimerkiksi onnistuminen pelottaa niin paljon, että siitä pitää rangaista ja näin sabotoida omaa edistystään. Mikä olisi pahinta mitä voisi tapahtua kun onnistut? Ehkä tulisit näkyväksi ja vakavasti otettavaksi. Miksi muiden ihmisten puheet tai teot aiheuttavat rangaistuksen sinulle, jos et itse ole tehnyt mitään väärin? Ehkä sillä toisella ihmisellä olikin vain huono päivä? Kaikki asiat eivät aina johdu itsestä… Miksi epäonnistumisesta pitää rangaista? Ehkä se olikin vain virhe mikä piti tehdä, jotta olisit parempi ihminen.

Kannattaa myös muistaa, että makeanhimo ja ahminen ovat usein tapoja. Tavat jaetaan yleensä kolmeen osaan: laukaiseva tekijä, tapa, palkinto. Laukaiseva tekijä voi olla esim. väsymys, huono työilmapiiri, nalkuttava puoliso, itsetunto-ongelmat. Tapa on tässä tilanteessa makean tai muiden herkkujen syöminen. Palkinto voi sitten olla mitä vain: hetkellinen ajatusten siirtyminen muualle käsillä olevasta ongelmasta, sosiaalinen tarve olla jonkun ihmisen kanssa, palkinto voi olla se rangaistus, täysi vatsa siis oikeasti mitä tahansa.

Kun nämä kolme asiaa ovat selvillä, voi minkä tahansa niistä muuttaa muuksi. Yksi kerrallaan tai kaikki yhtä aikaa. Helpompaa on toki muuttaa niitä yksi kerrallaan, joten kannattaa aloittaa siitä mikä tuntuu helpoimmalta.

Ja ei kun muutoksen tielle! =)