fbpx

Tänään 10.8. on ihanan esikoiseni syntymäpäivä. Hän täyttää kuusi ja aloittaa eskarin huomenna. Minulle on tärkeää, että tämä ihana tyyppi saa elää paremmassa ja suvaitsevammassa maailmassa kaikkien muiden maailman ihanien lapsien kanssa. Sinäkin olet jonkun lapsi ja jokaiselle meistä on joskus tullut se hetki, kun olisimme tarvinneet vähän lisää ymmärrsytä ja hyväksyntää.

Siksi puhumme tänään tärkeästä asiasta eli kaikkien hyväksymisestä sellaisena kuin on. Tänään on nimittäin myös ensimmäinen kansainvälinen Sateenkaarimatkailun päivä. Kun aloin suunnittelemaan omaa vastuullisuus lausekettani, törmäsin We speak gay – sertifikaattiin. Se resonoi heti. Olen nähnyt kaapista tuloja ja niitä pelkoja mitä ihmisillä on. Mitä jos minua ei rakastetaakaan? Mitä, jos joku (kaikki) hylkää minut? Saanko työpaikan, jos tulee ilmi, että olen homo tai lesbo tai ehkä jotain muuta?

Siksi oli selvää, että tässä haluan olla mukana. Minusta kaikilla on oikeus olla oma itsensä. Kaikilla on sama ihmisarvo riippumatta siitä, mikä seksuaalinen suuntautuminen on. We speak gay -sertifikaatti ja yhteisö haluaa tuoda esille paikkoja, joissa seksuaalisiin vähemmistöihin kuuluvat voivat matkailla ilman syrjintää ja kokea olevansa turvassa.

En tiennyt aikaisemmin, että tämä on tärkeää. Että maailma on vielä niin pielessä, ettei ole itsestään selvyys, että seksuaalisiin vähemmistöihin kuuluvat voivat matkustaa turvallisesti. Olen toki kuullut miten asiat ovat ulkomailla, mutta että Suomessakin.

Minulle on ihan saman hailee, onko asiakkaani tai mökin vuokraajani homo, lesbo, bi, trans tai muu henkilö. Ihan yhtä yhden tekevää on uskonto, ihonväri ja muut vaikeat asiat. Olen ulkomailla asuessani oppinut, että me olemme kaikki loppujen lopuksi samanlaisia. Melkein kaikki haluavat tehdä töitä, perustaa perheen, asua turvallisesti ja elää terveenä. Kuulostaako tutulta?

Tärkeää on se ihminen, joka on juuri siinä edessäni juuri nyt. On tärkeää nähdä ja kuulla. Eikä vain antaa omien ennakkoluulojensa ratsastaa voittoon ihan omia aikojaan. En väitä, etteikö minullakin olisi ennakkoluuloja. Niitä on. Hävettävän paljon. Mutta minä pysähdyn niiden äärelle. Silloin kun, olen tarpeeksi järjissäni, että tunnistan ne. Kysyn itseltäni onko tämä oikeasti totta? Miksi ajattelen näin? Joka kerta kun tutustun johonkin sellaiseen tyyppiin, joka herättää minussa ennakkoluuloja, joudun myöntämään olevani väärässä. Miten upeita tyyppejä olenkaan saanut tavata, kun olen avunnut silmäni ja uskaltanut.

Miten sinun laitasi on? Haluatko sinä elää maailmassa, jossa ihmisiä hylätään? Maailmassa, jossa ihmisarvo on kiinni jostakin suuntautumisesta. Miltä sinusta tuntuisi, jos joku päättäisi, että joku sinun ominaisuutesi olisi väärä ja joutuisit ulkopuolelle.

Maailmamme on paljon rikkaampi, kun olemme erilaisia. Maailmassa on tilaa rakkaudelle, hyväksynnälle, kunnioitukselle ja arvostukselle. Annetaan niitä kaikille, niin voimme muuttaa maailman.

Riko tänään rajasi. Tutustu johonkin sellaiseen, joka herättää sinussa ennakkoluuloja. Anna jollekulle mahdollisuus. Yllätä itsesi. Koska sinäkin olen sen arvoinen. Sinäkin ansaitset tulla nähdyksi ja kuulluksi juuri sellaisena kuin olet.

Turvallisuutta, rauhaa, rakkautta ja ymmärrystä tähän päivään!

Anu, matkakumppanisi omanlaiseen eämään

Kategoriat: Blogi