fbpx

Aurinko lämmittää ja parantaa

Voi pojat (ja tytöt) mikä kesä meillä on ollut! Tälläiselle ihmiselle kuin minä, joka rakastan lämpöä ja aurinkoa tämä on ollut yhtä juhlaa. Ja vielä onnellisemmaksi  tekee se, että viime vuonna tähän aikaan makasin sohvalla ja oksensin. Nyt sylissäni on tuon pahoinvoinnin lähde, joka naureskelee jo onnellisesti sekin.

Mutta asiaan! Suomen  kesä on parasta aikaa tankata itseensä vitamiineja ja muita ravintoaineita. D-vitamiinia on saanut tänä vuonna taivaalta ja muita sitten maasta. Vaikka on ollut kuivaa, niin marjat ja muut ovat silti kypsyneet ja tulleet myyntiin. Juurekset ja perunat loistavat taas olemassa olollaan ja hinnallaan. Ja varhaiskaali suorastaan pakottaa syömään kaaliruokia.

Terveellisen ruoan hinta…

Se mikä minut näin ravitsemusammatilaisena saa näkemään ihan punaista, siis muutakin kuin mansikoita, on se että kaikki odottavat, että mansikoiden hinta laskee. Ja kun ne pensasmustikat ovat niin kalliita. Ja eihän niitä voi nyt koko aikaa ostaa, kun ne tulee niin kalliiksi. Tai ainakaan isoja määriä pakkaseen, KOSKA SE TULEE NIIN KALLIIKSI.

Suklaakin on joskus hyvää ja kuuluu terveelliseen ruokavalioon.

MÄ EN KESTÄ. Kun viimeksi ostit suklaata, katsoitko sen kilohintaa ja totesit. Joo, ei voi ostaa, kun se on niin kallista. Tai jätit lempiviinisi tai kuoharisi hyllyyn, koska se niin kallista. Ja ai niin ne saunakaljat. Ei pystynyt ostamaan kuin yhden ku se six pack olis ollu jo ihan liian kallis. Jätitkö kahvilaan menon väliin, koska kahvi ja pulla olivat niin kalliita? Tai kaikista parasta, joku tupakoiva kehtaa mulle väittää, että mansikat ja herneet on muka kalliita. Hah!

AAARGH! Mä en siis tosiaankaan kestä, että ihan järkevät ihmiset väittävät, että ne tekevät aidosti järkeviä päätöksiä näissä jutuissa. Ensin käydään jossain kahvilassa maksamassa siitä kahvista kolme euroa ja sitten ei voida ostaa torilta mansikoita samalla hinnalla pikku purkissa. Ja kummastahan olisi omalle terveydellesi enemmän hyötyä? Kysyn vaan.

Terveystekoja, ekotekoja samalla

Jokainen ropo, jonka sijoitat kasvisten syömiseen on kuin laittaisit rahaa pankkii. Kasvikset pitävät sinut terveenä (ja hoikkana). Ei suinkaan se kahvi ja suklaa. Alkoholista puhumattakaan. Kasvikset pitävät vireystilasi korkealla. Ei ole olemassa terveellistä ruokavaliota ilman kasviksia. Edes jonkinlaisia. Yksi harvoista melkein totuuksista ravitsemustieteessä on se, että kasviksilla saavuttaa hyvän terveyden ja ilman niitä ei. Pitkäikäisimmät ihmiset löytyvät runsaasti kasviksia nauttivista kulttuureista. Vegaanien on tutkittu elävän 25% terveempinä vanhemmaksi kuin muiden.

Ja ajatelkaa miten helppoa kesällä on täyttää se vähintää puoli kiloa päivässä. Varovasti olemme alkaneet jo todeta, että noin 800 g olisi se oikeampi tarveluku, mutta se ei vielä ole ehtinyt ravitsemussuosituksiin asti. Sekin täyttyy näin kesällä helposti. Vähän mansikkaa, mustikkaa, hernettä, kirsikkaa, persikkaa, varhaiskaalia…  mitä vaan mistä tykkäät. Ja paljon on myös pelkästään kotimaista. Nauttikaa niistä!

Juurekset ovat terveellisiä ja halpoja.

Sitä paitsi, mitä enemmän syöt kasviksia sitä pienempi hiilijalanjälkesi. Eritysesti juurekset ovat ihan parasta ekoruokaa. Ja ne ovat myös yleensä sieltä halvimmasta päästä.

Kyse on nyt vain siitä, mitä valitset ja arvostat

Rohkenen väittää, että tämä on puhtaasti arvokysymys. Ei raha. Jos sulla on rahat tiukassa ja päätät polttaa tupakkaa sen sijaan, että ostaisit kasviksia, niin minkäs teet. Terveys ei ole kovin korkealla arvoasteikossasi. Ja sitä paitsi köyhällä ei ole varaa syödä huonosti. Jos ei pidä terveydestään huolta, niin myös sairastaa enemmän ja se myös maksaa enemmän.

Ennen kuin älähdät minulle siitä, etten tiedä mistä puhun. Niin luepa sitten vielä hetki. Ja hyvä vaan, jos ärsyynnyt. Silloinhan se kolahtaa oikeaan paikkaan…

Kun haluat halpuuttaa terveellistä ruokakoriasi, muista nämä:

  • kaali, porkkana, punajuuri (muutkin juurekset) ovat yleensä ympäri vuoden halpoja
  • suosi satokauden tuotteita – ne ovat yleensä halvimpia
  • osta pakkasesta talvella
  • mene metsään ja kerää kaikki  minkä pystyt
  • huomaa myös kaikki pihan syötävät (marja-aronia, voikukka, ratamo, horsma…)
  • tee itse viherjauheesi villiyrteistä, tosi nopeaa hommaa… ei kun keräät vaan ja ripustat kuivumaan ja kun kuivunut, niin lyöt blenderiin, se on siinä (muista kerätä vain niitä mitkä varmasti tunnistat)
  • purkkihernekeitto, vihannes- ja juuressäilykkeet, hedelmäsäilykkeet…

Kun ei ole rahaa voi näitä asioita joutua vähän miettimään, mutta silti rahan saa kyllä riittämään. Terveellisessä ruoassa ei ole kyse mistään superista, vaan kokonaisuudesta. Kasvisten määrästä…

Pureskelemaan niitä pupujen ruokia siitä. Mitä vielä odotat?

Pupujen ruokaa

Ihanaa rehujen täyteistä kesää,

Anu

 

Kategoriat: Blogi