fbpx

Viime viikolla oli uutisissa, että lapsilla esiintyvien tyypin 2 diabetes tapauksien määrä on lisääntynyt Suomessa. Minun näkökannastani se on hyvin surullista, että seuraamme jenkkien mallia hivenen liian orjallisesti. Tyypin 2 diabetes on elintasosairaus, joka on usein estettävissä. Jos lapsella todetaan sairaus, täytyy heidän elintavoissaan olla aika paljon jo silloin pielessä. On tietenkin poikkeuksia, joilla perimä on todella huono ja sairastuminen tapahtuu siksi. Mutta suurimmalla osalla kyse ei ole siitä.

Tiedän nyt suututtavani ihmisiä, mutta on vanhempien tehtävä opettaa lapsille terveelliset elämäntavat. Jos vanhemmat eivät halua huolehtia itsestään, niin fine, mutta eikö lapsille pitäisi antaa edes mahdollisuus terveeseen elämään? Ei tarvitse pilkuttaa ja ostaa luomua tai edes tehdä kaikkia ruokia itse vaan käyttää maalaisjärkeä. Lasten pitää leikkiä ulkona, juosta, kiipeillä ja tehdä lasten juttuja. Koneella istumista, pelaamista ja television katsomista pitää rajoittaa. Jos istuminen on aikuisille vaarallista, niin mitä se tekee lapsille? Sitä ei kai kukaan ole vielä tutkinut. Ruokailujen pitää olla säännöllisiä ja sisältää kasviksia ja muutenkin laadukasta ruokaa. Ja joo, on helppo neuvoa, kun ei ole omia lapsia. Mutta kai jonkun pitää uskaltaa sanoa tämäkin ääneen.

Diabetes ei ole mikään leikin asia. Se on hitaasti etenevä tauti, joka voidaan pitää hyvässä hoitotasapainossa, mutta se voidaan myös ehkäistä oikeillä elämäntavoilla. Pitäkää hyvät ihmiset huolta toisistanne ja varsinkin omista lapsistanne, jos olette siinä onnellisessa asemassa, että olette niin suuren lahjan saaneet.

Kategoriat: Blogi